miercuri, 26 ianuarie 2011

2 x precizare

unu. pentru toți iubitorii lui jarmush: cine este jarmush? se ortografiază: j-a-r-m-u-s-c-h. sigur este și un jim jarmush pe undeva care o tot ține din sughiț în sughiț. probabil tot stimabilii îi îndrăgesc și pe binecunoscuții akira curoseaua, udi allen, tim buton, român pulanschi, frații coien, elia cazan, frank capră. un gust așa complex în ale filmului că nu-l poți împărți la 2 fără să-ți dea cu virgulă. de la ei am putea extrage cunoștințe prețioase precum răspunsul la întrebarea: cum miroase interiorul nasului?

doi. toți tinerii conștienți vestimentar (mă fofilez ca pe ace printre categorisiri sociale :D) erijați în esteți (n-am zis isteți!) sunt rugați să se prezinte la cea mai apropiată Zară unde prin maldărul de hăinuțe de cocos la sold e sigur că o să găsească un autentic j. michel basquiat XL. le recomand, complementar, cu drag, o cutie cu Merda d'Artista. (iar voi vedeți documentarul Radiant Child și filmul în care apare - imdb).

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

cărți de dat

mai jos, în premieră, marea mea donație de cărți!! [my grand once-in-a-lifetime free book giveaway bonanza extraordinaire]: anume pentru oamenii care ajung pe aici, am redactat o listă cu cărțile pe care vreau să le dau mai departe pentru o viață mai bună (o viață mai bună a cărților, să simtă și ele că li se acordă atenție). după o vreme, lista asta va ajunge și prin alte locuri așa că aveți exclusivitate. nu contează unde locuiți sau cît de bine vă știu de pe blog sau aiurea, n-aveți decît să reclamați cărțile pe care le vreți ( în limita a 2-3, mă gîndeam :) )

(nici nu mă întrebați de unde și pînă unde vă pocnește vreun titlu de pe-aici; vă sfătuiesc să nu repetați greșeala mea și să mergeți numai după ce știți că veți - măcar - frunzări. majoritatea sunt ediții noi, din 2000 încoace, deși mai există și ocazionala carte de anticariat. vă cam dați seama după caz. oferta e valabilă în limita stocului disponibil, îmi rezerv totuși dreptul de a mă răzgîndi în penultima clipă :p

n/a - Almanah 1995, ed. Magazin International (cu integrame partial rezolvate)
n/a - Dictionar EN-RO/RO-EN, ed. Aula, 35.000 termeni - dat
n/a - Nici un Zeu in Cosmos. Culegere de Texte de anticipatie pe teme ateiste
Almodovar, Pedro - Patty Diphusa - dată
Barthelme, Donald - Regele
Blandiana, Ana - Sertarul cu Aplauze oprită
Gherman, Silviu - Scurta si Plictisitoarea viata a lui Kjus. Povestiri - dată
Golea, Claudia - Planeta Tokyo oprită
Golea, Claudia - Tokyo By Night. Planeta Tokyo 2 oprită
Goma, Paul - Soldatul Ciinelui
Grisham, John - The Rain Maker (in limba engleza)- dată
Hoffman, Alice - Regina de Gheata
Larian, Sonia - Bietele Corpuri
Pavel Dora - Agata Murind. (Premiul USR 2003)dată
Pavese, Cesare - Casa de pe Colina - dată
Tanizaki, Junichiro - Jurnalul unui Batran Nebun - oprită
Yourcenar, Marguerite - Piatra Filosofala - dată

vineri, 21 ianuarie 2011

întrebările zilei

  • de ce cînd intri într-o brutărie din asta anacronică deasupra căreia scrie PÎINE (a nu se confunda î-ul din PÎINE cu grafia mea obișnuită cu î :D) vei găsi invariabil oamenii ce poartă nume vizibil din altă epocă? un om într-un trench-coat (trenci) din ăla de care-avea, îmi imaginez, bunică-meu prin perioada nouvelle vague a anilor '50/'60 comandă 101 colaci și un covrig (!). pe ce nume rețin, întreabă brutăreasa, și ea într-o uniformă din aia cu bonețică și toată pătată cu făină. grigore agache îngînă omul pe un ton umil, care parcă cere compasiune, știți, nu vă supărați, așa se întîmplă să mă cheme. sincer, nu m-ar fi mirat nici dac-ar fi răspuns gligorie ureache, nicicînd nu m-am simțit mai nelalocul meu, în paltonul meu retro, cu frizura mea în unghi și ținuta indie anii '80.
  • unde se găsesc umbrele care să nu se frîngă la primul vînt mai puternic, naibului?
  • de ce nu te poți vedea mai des cu prieteni vechi? chiar dacă ei locuiesc în același oraș și își pun, aproape sigur, aceeași întrebare?
  • oare blondele sunt atrase doar de blonzi? roșcatele de roșcați, și tot așa? mare parte din istoricul meu sentimental pare să certifice acest lucru. și nu, părul vopsit nu se pune. de asemenea, trebuie ținut cont de faptul că uneori apar comportamente nespecifice culorii părului, de exemplu o blondă poate să se comporte ca o șatenă dacă într-un fel sau altul și-a interiorizat această culoare. cu alte cuvinte, generează părul arhetipuri? statistic vorbind; nu-mi pasă că ați sedus odată o albinoasă într-o stație de metrou. aștept considerații, argumentări.
  • din ce se face pasta aia elastică și sărată care vine pe "covrigii cu sare"? cum, care pastă? ați mîncat și voi covrigii ăia într-o curte a școlii, într-un gimnaziu uitat.
  • operațional, da, dar cum vezi conceptual un minus infinit?
  • (o reiterare a unei mai vechi a mea dileme) de ce trebuie mereu să fie cheia în ultimul buzunar în care o cauți?

toate acestea s-au întîmplat în capul meu azi. mi se par, totuși, întrebări cu un fundament mai solid decît, iată, februarie 18, 2009: oare căderea în depresiune accelerează creșterea părului facial? de cercetat. sau aprilie 29, 2010: mă întrebam ieri pe stradă, oare a scăzut rata violurilor în românia în ultimii 30-40 de ani? odată cu anihilarea segregației sexelor, etc

mîine, pe blog, o surpriză!

marți, 4 ianuarie 2011

viziuni burlești

jean-michel basquiat, riding with death, 1988



















am, ca de obicei, parte de cel mai ciudat amalgam de vise posibile. începînd cu visul în care tipul din american psycho (o să-mi amintesc imediat și numele deși e unul din actorii mei preferați) este torturat brutal de prietena lui dintr-un motiv derizoriu, iar prin "brutal" încerc sa spun că născocesc, în vis, cele mai șocante, mai impresionante mie, feluri de a estropia un om, mă asociez adesea cu protagonistul visului și tot rahatul capătă proporții ca și cum dintr-un sadism vreau să-mi aplic chiar mie cele mai înfiorătoare chinuri. se începe prin secționarea metodică a abdomenului astfel ca eviscerarea să fie una prelungă și excesiv de conștientă, apoi se trece la abrevierea diverselor extremități inestetice organismului, servindu-se de un cuțit de bucătărie sau chiar de o armă de foc, apoi într-un final se acordă atenție celor mai sensibile și delicate falii și crevase ale corpului astfel profanat și chiar la feluri inedite de sodomie. reușesc să evadez la timp din mintea chinuitului Christian Bale (v-am zis eu că-mi amintesc) pentru a-mi obnubila experienței directe ultimele cazne, de o perversitate fără seamăn. într-un final, agățîndu-se de ultimul firicel de viață, cu suvițe groase și negre atîrnîndu-i din fiecare eroică plagă, fosta glorie a filmelor-cult Bale se tîrăște afară din camera de tortură și se aruncă în jos pe o scară cu balustradă și o mie de trepte de marmură albă pînă ce se pierde într-un abis nedeslușit.

visul următor începe fără nici un cuvînt înainte. bunicii mei pierd trenul pînă la paris. este agitație mare în familie, mă ofer să sun după taxiuri însă în locul lor vin doar ambulanțe și nimănui nu i se pare straniu că nu există de fapt nici un tren cu ruta Drobeta Turnu-Severin-Paris și nici că jumătate din bunicii mei nu mai pot prinde nici un tren.

fără să mă gîndesc prea mult, iată-mă într-un șanț la marginea unui drum de pădure. un iepure, în confruntare directă cu un pui de lup, se zbate și tresaltă în toate direcțiile, împrejmuit de abur cald. la final, puiul de lup zace într-o baltă de sînge, cu două găuri mari si roșii decupate în grumaz. în fundal cîntă: "i could have daaanced all night, i could have daaanced all day..."